Розділи

Петлі дверні: основні характеристики, параметри вибору

07.12.2010
www.stroyrec.com.ua
Якщо двері добре відкривається і щільно закривається, то це означає, що дверні петлі правильно підібрані і встановлені. Дверна петля виконує дві основні функції: кріплення двері до дверної рами і забезпечення обертання двері навколо вертикальної осі при її відкриванні та закритті, а якість петлі в значній мірі визначає надійність кріплення двері і легкість її обертання. Для виготовлення дверних петель застосовують сталь і латунь.

За призначенням дверні петлі поділяють:
- для металопластикових дверей;
- для металевих дверей;
- для скляних дверей;
- для дверей з дерева.

За типом конструкції і способу монтажу петлі для дерев'яних дверей підрозділяють на площинні (за іншою термінологією карткові) і стержневі.

Якщо площинні петлі кріплять до стулки і дверній рамі площинами за допомогою шурупів, то стержневі петлі встановлюють шляхом їх вкручування (за допомогою стержнів) в стулку і дверну раму.

Особливим типом площинної петлі є проміжна петля, призначена для великого навантаження - для важких дверей.

Площинні петлі застосовують при установці дверей з плоским торцем, а стержневі петлі використовують також і для монтажу дверей, у яких торець з наплавом.

Критерії вибору петлі


Для того, щоб правильно вибрати тип петлі, необхідно керуватися наступними критеріями:
- конструктивна відповідність петлі і торця двері;
- відповідність навантажувальних характеристик петлі вагою та габаритами двері;
- зносостійкість петлі, яка, перш за все, визначається інтенсивністю експлуатації двері. Найбільш зносостійкі петлі, виготовлені зі сталі. Для підвищення довговічності петлі застосовують також підшипники;
- естетичні вимоги до зовнішнього вигляду, які визначаються якістю обробки і наявністю декоративних елементів (ковпачків, накладок і т.п.).



Застосування площинних (карткових) петель


Для правильного монтажу дверей необхідно використовувати 3 петлі. Характерна особливість всіх площинних петель в тому, що ці петлі нерегульовані. Їх застосовують у випадках пред'явлення підвищених вимог до точності виготовлення як самих дверей і дверної коробки, так і подальшого монтажу двері. Тому застосування площинних петель не допускає відхилення при установці дверей.

Всі розглянуті типи площинних петель є універсальними, так як їх можна монтувати як на праві, так і ліві стулки.

Окремо в класі площинних петель слід виділити петлі для монтажу на двері з наплавом (чверті). Ці петлі не універсальні, їх підрозділяють на праві і ліві. Петлі цього типу також нерегульовані.

При монтажі дверей з площинними петлями основне навантаження припадає завжди на верхню петлю. Забезпечити більш рівномірний розподіл навантаження на петлі дозволяють петлі іншої конструкції - стержневі.

Більш досконалими за можливостями регулювання є стержневі петлі. Петлі цієї серії забезпечують регулювання як в горизонтальній площині, так і у вертикальній (до 5 мм) за рахунок перестановки стержня в інший отвір. Крім того, двухстержнева конструкція забезпечує більш високі характеристики навантажень (до 80 кг) і більш точне центрування при монтажі. Петлі цієї серії виготовляють зі сталі. Стержневі петлі є універсальними, тобто їх можна встановлювати як на праві, так і ліві стулки, а також на будь-які двері (з наплавом або з плоским торцем).