Розділи

Кілька слів про віконну фурнітуру

01.11.2010
www.stroy.md и www.franplast.ru
Віконна фурнітура є однією з найважливіших складових частин вікна, від якості її роботи залежать надійність і стабільність роботи вікна в цілому. Вікно повинне витримувати великі навантаження, бути зручним в обслуговуванні, мати протизламний захист, і в той же час виглядати легко і привабливо. Як один з елементів конструкції вікна, вся фурнітура підпорядкована єдиній кінематичній схемі, що дозволяє оптимально розподіляти і компенсувати впливаючі на стулку навантаження. Завдяки цьому забезпечується сприятливий режим для роботи деталей і механізмів з різними формами навантаження.

Сьогодні ринок фурнітури досить різноманітний. Представлені фірми із Західної та Східної Європи, Скандинавських країн, Південно-Східної Азії, США і Канади. Найбільшого поширення набула фурнітура фірм-виробників з Німеччини, Австрії, Туреччини. Такі широко відомі торгові марки як AUBI, Maco, Vorne, Roto, TTS, Winkhaus, G-U, Siegenia і ін., Відрізняються високим класом виконання і високою надійністю, а також забезпечують різні способи відкривання і закривання.

Фурнітуру прийнято класифікувати за такими параметрами:
- способом відкриття;
- направленню відкривання стулки (праве або ліве);
- припустимій вазі стулки.

За способом відкриття:

1. Поворотна з вертикальним підвісом.
Найдавніший і, тому, найбільш знайомий тип фурнітури. Але і цей, здавалося б, найбільш вивчений тип фурнітури постійно зазнає змін - винаходяться нові елементи, що створюють додаткові зручності для користувача вікна.

2. Поворотна з горизонтальним підвісом.
При використанні такої фурнітури стулка вікна легко однією ручкою повертати на будь-який кут і залишається в цьому положенні без додаткової фіксації. Як правило, забезпечується обмежувачем відкидання. Може бути легко адаптована до вікон різної ваги, розміру і форми.

3. Поворотно-відкидна.
Винахід цієї фурнітури додав вікну нові можливості - з її появою відпала необхідність в пристрої віконних кватирок або фрамуг, що зменшують світловий отвір. Окремі елементи фурнітури в поворотно-відкидних вікнах сполучені в єдиний механізм - замкнуту силову конструкцію, яка допомагає рівномірно розподіляти виникаючі при роботі навантаження. Причому, весь механізм вікна управляється всього однією ручкою - вікно відкривається в потрібному напрямку при певному положенні ручки. При відкинутій стулці забезпечується бессквозняковое провітрювання.

Фурнітура цього типу може встановлюватися на одностулкових і багатостулкових вікнах різної форми, як прямокутних, так і арочних і косокутних.

Крім цього фурнітуру повинна відрізняти простота обслуговування. За допомогою спеціального ключа (а може бути навіть і без застосування будь-яких пристосувань) повинні легко регулюватися такі параметри, як положення стулки в рамі по вертикалі і горизонталі, ступінь притиску ущільнювача і т.д. (Правда, цю роботу краще все-таки доручати фахівцям!)

За вагою стулки.

Від ваги стулки, перш за все, залежить тип використовуваних петель. Виробники фурнітури пропонують широкий асортимент петель, розрахованих на різну вагу стулок: 50 кг, 80 кг, 100 кг, 130 кг і т.д. Вага стулки розраховується як сума ваги склопакета, ваги профільної конструкції стулки і ваги фурнітури.

У конструкціях фурнітури різних марок реалізований модульний принцип. Це легко побачити на прикладі комплектації поворотно-відкидного вікна. З усього різноманіття деталей і механізмів можна виділити п'ять груп, які формують "базовий модуль":
- основний механічний привід (основний запор);
- верхня опора
- верхня петлева група;
- нижня петлева група;
- група механізмів яка передає рух через кут.

Залежно від розмірів конкретного вікна і індивідуальних вимог, в цей базовий модуль можуть бути додані різні додаткові елементи, які значно розширяють функціональні можливості конструкції в цілому. Модульна концепція фурнітури дозволяє легко адаптувати її до різних марок профілю з найменшими витратами.