Розділи

Додаткові елементи фурнітури та їх функціональні можливості

25.11.2010
www.stroy.md и www.franplast.ru
Цілком очевидно, що сучасне вікно повинно витримувати великі навантаження і при цьому бути надійним (мати солідний протизламній захист), стабільним (в частині збереження геометричних розмірів), і зручним в обслуговуванні. І виглядати при цьому легко і привабливо. Не помилимося, якщо скажемо, що виконання багатьох з цих вимог забезпечується використовуваною фурнітурою. При цьому слід враховувати, що фурнітура - це не тільки ручки, петлі, замки. Фурнітура в сучасних вікнах - це складний механізм замикання, що включає в себе більш ста деталей. І застосування всіх цих деталей, як єдиного елемента конструкції вікна, підпорядковано єдиній меті - оптимально розподілити і компенсувати вплив на стулку навантаження.

Добитися цього допомагає, перш за все, те, що з'єднання окремих елементів по периметру створює замкнуту єдину силову конструкцію, що дозволяє оптимально розподіляти і компенсувати впливаючі на стулку навантаження. Завдяки цьому так само забезпечується сприятливий режим для роботи деталей і механізмів з різними формами навантаження. Елементи, які утримують вагу вікна, такі як елементи опорних шарнірів і стопор відкидуючого механізму, як правило, виготовляється зі спеціальної сталі. Якість матеріалу для їх виготовлення, а так само якість виготовлення і забезпечують, насамперед, такі якості роботи вікна, як тривалий робочий ресурс і максимальна надійність в роботі.

У сучасних конструкціях, крім основних елементів, що забезпечують надійне відкривання і закривання вікна, також розроблені спеціальні деталі, що дають можливість значно розширити функціональні можливості фурнітури. Розглянемо деякі з них докладніше.

Обмежувач повороту.
Забезпечує надійну фіксацію вікна в крайньому відкритому положенні. Додатково встановлене гальмо надає віконній стулці стійкість в будь-якому відкритому положенні в діапазоні від 65 до 150 градусів.

Щілинний провітрювач.
Забезпечує тривале провітрювання без протягів, розширюючи діапазон функцій поворотно-відкидної фурнітури. Може застосовуватися елемент, що дозволяє розгерметизувати вікно за рахунок віджимання верхньої частини стулки на 1,5-2 мм, для забезпечення природного обміну повітря в приміщенні.

Поворотно-відкидний обмежувач.
Забезпечує індивідуальне провітрювання в 4-х різних положеннях. Може також використовуватися на поворотній стулці. Існують 2 види обмежувачів повороту стулки на великі кути. 1-й вид обмежувачів повороту дозволяє стулці відкриватися на постійно заданий кут (щоб не билася об укіс). 2-й вид дозволяє відкривати і фіксувати стулку на різні кути за допомогою повороту ручки.

Засувка.
Перешкоджає відкриттю або закриттю стулки поривом вітру.

Стопор повороту.
Виключає відкриття вікна. Стулка може тільки відкидатися. Може ставитися елемент, що дозволяє відкрити стулку на 5 см і зафіксувати її в цьому положенні. Цей же елемент можна використовувати для обмеження доступу дітей до відчиненого вікна.

Пластикові декоративні накладки.
Різноманітні пластикові декоративні накладки уможливлюють індивідуальний вибір оформлення за формою і кольором. Всі видимі частини фурнітури можуть бути закриті декоративними ковпачками. Ці ковпачки можуть бути білого, коричневого, золотистого і інших кольорів, а також можуть бути лаковані в будь-який обраний замовником колір. (Відразу дозволимо собі дати невелику пораду, підказаний нам одним з вітчизняних виробників вікон. Декоративні ковпачки - це елемент чисто дизайнерський. Велика кількість таких елементів в асортименті показником якості фурнітури і турботи про споживача не є. Навпаки, чим гірше за якістю фурнітури, тим, як правило, ширше вибір декоративних ковпачків. Фірми, що випускають, безсумнівно, якісну фурнітуру, обов'язково пропонують такі елементи, але ... в "розумних межах".)

Фрамужні ножиці.
Надають стійкість широким фрамужним стулкам. Можуть встановлюватися як зверху, так і збоку. Для миття стулка може легко вивішуватися і потім навішуватися назад.

Мікроліфт.
Дозволяє підводити стулку, провисшу при закриванні. Не секрет, що з плином часу під впливом навантаження стулка вікна провисає, і щоб її закрити, необхідно підвести стулку, провівши значне зусилля. Данний пристрій покликаний позбавити користувача від цієї необхідності. Встановлюється в нижній частині стулки, що забезпечує роботу пристрою не тільки в положенні повороту, але і в положенні нахилу, зменшуючи навантаження на опору нахилу і петлю, що гарантує більш тривалу роботу фурнітури. Крім того, пристрій навіть в закритому положенні стулки розвантажує петлі, що збільшує термін їх служби.

Дитячий замок.
Для обмеження доступу дітей до вікна можна використовувати ручку з ключем, або дитячий замок, який дозволяє нахиляти вікно, але не дає можливості відкрити його в повороті.

Залежно від розмірів конкретного вікна і індивідуальних вимог, в базовий модуль можуть бути додані різні додаткові елементи, які значно розширять функціональні можливості конструкції в цілому.

Також для віконної фурнітури застосовуються і електродеталі. Вони служать для наступних цілей:
1. Автоматично регулюється провітрювання. Час і тривалість провітрювання через відкинуту стулку можна запрограмувати на тиждень вперед.
2. Спеціальними електромагнітними приладами відслідковується закривання і відкривання вікна. При несанкціонованому відкриванні вікна, контактний елемент спрацьовує і посилає сигнал тривоги. Може встановлюватися на дерев'яних, пластикових і алюмінієвих вікнах.
3. Спеціальними електрооптичними приладами відслідковується закривання і відкривання вікна. При відкинутому вікні, контакт пристрою пов'язаний з пристроєм подачі тривоги. Може встановлюватися на дерев'яних, пластикових і алюмінієвих вікнах.

Як вже зазначалося, що деталі фурнітури, використовуваної для дерев'яних і пластикових вікон практично однакові. Винятком є тільки які використовуються в конструкціях петлі. Пояснюється це, перш за все, розходженням у способах кріплення петель до дерева і ПВХ.